Zorgcampus – MS Centrum

Gezondheidszorg

Winnend ontwerp uitbouw site NMSC tot woon-, zorg- en revalidatiecampus
Zorgcampus – MS Centrum
  • Opdrachtgever(s)
    Nationaal Multiple Sclerose Centrum vzw
  • Bouwplaats
    Melsbroek
  • Projectarchitect
    Dirk Engelen
  • Architectenteam
    Melissa Janssens, Sebastien Delagrange, Stephane Van Eester, Nick Verbeeck, Andreas Porreye
  • Interieurteam
    Ben Depuydt
  • Competitie
    2011
  • Jaar
    2011-
  • Status
    Ontwerp

Het NMSC wil haar functies uitbreiden: naast de residentiële en ambulante zorg voor personen met MS, blijkt er een duidelijk toenemende nood naar opvang voor chronische patiënten buiten een ziekenhuisomgeving, maar wel in een aangepaste woon- en zorgomgeving. Het NMSC wil aldus evolueren op drie niveaus: revalidatie, zorg en aangepast wonen. Om aan die ambitie te kunnen voldoen, is een vervanging van de huidige gebouwen noodzakelijk.

De bestaande gebouwen zijn sterk verouderd en vormen een verzameling van allerhande bouwstijlen uit verschillende periodes, zonder enige architecturale of functionele samenhang. Alleen het revalidatiegebouw voldoet aan de moderne normen en aan de verwachtingen van de patiëntenpopulatie.

Een zorgvuldige inpassing van het programma waarbij harde confrontaties met de omliggende bebouwing zoveel mogelijk worden vermeden is essentieel. De bouwhoogtes van de omliggende bebouwing zijn immers beperkt. Voor de hoogste bouwlaag van de MS Kliniek wordt een setback gebruikt om de impact te beperken. Er wordt tevens dankbaar gebruik gemaakt van de karakteristieke kloostermuur: de smalle straat en de hoge muur maken het ziekenhuisvolume vanaf straat minder prominent aanwezig. Door het volume te knikken tot L-vorm is het totale gebouw nergens waarneembaar in zijn volle lengte. Door het aanbrengen van insnoeringen ontstaat niet alleen interessante daglichttoetredingen en doorzichten maar ook een opgedeeld volume dat de mogelijkheid geeft om ieder deel een eigen accent te geven waardoor het gebouw gelezen wordt als een samenvoeging van sub-entiteiten.

De materialisatie van het project is erop gericht de nieuwbouw te integreren in zijn omgeving. De keuze voor baksteen als basis, zowel in tint als in materiaal verwijzend naar de oude kloostermuur rondom de site, is daarbij een logisch uitgangspunt. Het lichte basispalet wordt vervolgens verder aangevuld met bijkomende materialen: bronskleurig aluminium voor het buitenschrijnwerk, grote glasvlakken, betonnen kaderelementen rondom cafetaria en refter van het NMSC en verticale houten gevelbekleding voor de patio’s van de PVT. Het geheel streeft ernaar door baksteenarchitectuur een warm karakter te creëren, en zo de zorgcampus als geïntegreerde entiteit in de dorpskern in te passen.

Beide gebouwen zijn daarbij duidelijk verwant, zonder echter identieke kopieën te zijn. Uitgaande van eenzelfde basispalet, dat op masterplan-niveau werd bepaald, krijgt elk volume zijn eigen karakter door middel van subtiele verschillen in detaillering, geleding en materiaalgebruik.

Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Close

Gefilterd op categorie: Web Close

9.7.2020 — Magazine

8.7.2020 — BAR nieuws

3.7.2020 — Web

22.6.2020 — Web

17.6.2020 — Magazine

17.6.2020 — Magazine

25.5.2020 — Magazine

25.5.2020 — Magazine

10.5.2020 — Web

20.4.2020 — Magazine

16.4.2020 — Web

10.4.2020 — Magazine

3.4.2020 — Magazine

2.4.2020 — Magazine

1.4.2020 — Magazine

23.3.2020 — Krant

23.3.2020 — BAR nieuws

23.3.2020 — BAR nieuws

1.3.2020 — Magazine

25.2.2020 — Krant

4.2.2020 — Web

28.1.2020 — Expo

27.1.2020 — Video

17.1.2020 — Web

19.12.2019 — BAR nieuws

18.12.2019 — BAR nieuws

4.12.2019 — BAR nieuws

3.12.2019 — BAR nieuws

3.12.2019 — BAR nieuws

3.12.2019 — Nieuwsbrief

25.11.2019 — Event

12.10.2019 — Krant

7.10.2019 — Magazine

3.10.2019 — Video

3.10.2019 — Magazine

27.9.2019 — Web

17.9.2019 — Web

16.9.2019 — Web

13.9.2019 — Expo

9.9.2019 — Web

6.9.2019 — Web

4.9.2019 — Nieuwsbrief

27.8.2019 — BAR nieuws

16.8.2019 — Web

1.8.2019 — Magazine

15.7.2019 — BAR nieuws

12.7.2019 — Nieuwsbrief

9.7.2019 — Magazine

5.7.2019 — Event

5.7.2019 — Magazine

5.7.2019 — Magazine

1.7.2019 — Web

18.6.2019 — Nieuwsbrief

14.6.2019 — BAR nieuws

12.6.2019 — Magazine

7.6.2019 — Web

29.5.2019 — Krant

24.5.2019 — Web

19.5.2019 — Web

18.5.2019 — Web

15.5.2019 — BAR nieuws

15.5.2019 — BAR nieuws

15.5.2019 — BAR nieuws

15.5.2019 — BAR nieuws

14.5.2019 — Nieuwsbrief

9.5.2019 — Krant

5.5.2019 — Magazine

5.5.2019 — Magazine

2.5.2019 — Krant

26.4.2019 — Krant

26.4.2019 — Magazine

25.4.2019 — Architectuur

9.4.2019 — Design

1.4.2019 — Magazine

27.3.2019 — Krant

21.3.2019 — Expo

13.3.2019 — Event

8.3.2019 — Krant

23.1.2019 — Magazine

17.1.2019 — BAR nieuws

17.1.2019 — BAR nieuws

17.1.2019 — BAR nieuws

17.1.2019 — Nieuwsbrief

15.11.2018 — Magazine

25.10.2018 — Expo

25.10.2018 — Magazine

15.10.2018 — BAR nieuws

TOP