-
Opdrachtgever(s)Belfius Immo, DCA Woonprojecten
-
BouwplaatsBoom
-
ProjectarchitectThomas Cornelis
-
ArchitectenteamSebastien Delagrange
-
Partner(s)IBIC
-
HoofdaannemerDCA
-
Jaar2017-2023
-
StatusGerealiseerd
-
FotografieBINST ARCHITECTS, Tim Fisher
Brig is een uniek woonproject aan de Rupel in Boom. Het project bestaat uit 4 woonvolumes met in totaal 97 appartementen. Het woonproject wordt gebouwd op een voormalige scheepswerf, waarvan de grond eigendom werd van de gemeente na het verdwijnen van alle scheepsactiviteiten en de ophoging van de dijken langs de Rupel. De naam Brig verwijst naar de brug die daar tot 1945 de linker- en rechteroever van de Rupel met elkaar verbond.
De ambitie was om opnieuw een plek van verbinding en ontmoeting te creëren. Niet tussen oevers maar tussen de mensen en de prachtige omliggende natuur. Het was dus belangrijk om een genereus ontwerp te kiezen dat een evenwicht creëert tussen publiek en privaat domein, met een maximaal respect voor de oorspronkelijke publieke ruimte en in harmonie met de privacy van de appartementen. Dat is gelukt dankzij de atypische inplanting in de vorm van een klavertjevier. Deze markante configuratie komt helemaal tot zijn recht als eindpunt van de kaaibebouwing. En dankzij die speciale vorm heb je ook vanuit elk appartement een uniek zicht op de Rupel, een niet te onderschatten troef.
Het Brig-project is duurzaam. Er is gekozen voor een site die al gebruikt werd als parking en door deze dan een nieuwe bestemming te geven hoefde er geen nieuwe bouwgrond gebruikt te worden. Het openbaar vervoer en het treinstation zijn vlakbij, dus ook op mobiliteitsvlak scoort het project goed. Verder bieden we de bewoners een elektriciteitscentrale die uit waterstof elektriciteit produceert, dat is enerzijds uniek in Vlaanderen en anderzijds ook een primeur in appartementsbouw. De centrale voorziet bijna 80% van de elektriciteitsbehoeften van het gebouw, de energie is zelf 100% duurzaam. In de appartementen worden warmtepompen geïnstalleerd voor het sanitair warm water. Voor de verwarming zullen er in een centrale stookplaats condenserende gasketels geplaatst worden.
De toegepaste gevelmaterialen zijn niet alledaags. Er werd gekozen voor doorlopende prefab betonboorden met daartussen een geprofileerde aluminiumbekleding, die gelakt is met een schakerende kleur. Afhankelijk van de kijkrichting en lichtinval verandert hierdoor de waarneming van de kleur, het effect zal meer goud of meer groen zijn.