-
Opdrachtgever(s)Cordeel Zetel Temse
-
BouwplaatsTemse
-
ArchitectenteamEvi van Schooneveld, Nick Verbeeck
-
HoofdaannemerCordeel Zetel Temse
-
Jaar2008-2019
-
StatusGerealiseerd
-
Gerelateerd architectuurproject
Bedrijfssite Cordeel
In 2003 werd het merendeel van de failliete 87 hectare grote scheepswerf ‘Boelwerf’ overgenomen door het familiebedrijf Cordeel. De bedrijfssite van Cordeel zelf is ongeveer 20 hectare groot. Afgelopen jaren zijn alle bedrijven, voorheen gevestigd op de Eurolaan, naar de site verhuisd. Langs de Schelde zijn hier rondom het droogdok de metaal- en prefabafdeling, het magazijn en de houtschrijnwerkerij voorzien. Het sluitstuk van het project is de nieuwe hoofdzetel van Cordeel. Deze is bewust 20 m ‘zwevend’ boven het droogdok gebouwd zodat het dok nog kan worden gebruikt voor bouwelementen van grotere projecten af te werken. Het droogdok zelf is 550 m lang en 55 m breed en werd bij het ontwerp van het masterplan beschouwd als ‘centrale spil’. BINST ARCHITECTS tekende in 2008 het masterplan uit voor de Cordeel bedrijfssite en ontwierp de metaal-, prefabafdeling en de hoofdzetel.
De metaalafdeling C-metal was de eerste activiteit die verhuisde naar ‘De Zaat’. In deze werkplaats met bijhorende kantoren en opslagruimte worden alle soorten stalen constructies gefabriceerd in warmgewalst staal. Het gebouw werd afgewerkt met verticaal geplaatste sandwichpanelen boven op een zwart gepigmenteerde betonplint. Ter hoogte van de toegangs- en evacuatiedeuren wordt het sandwichpaneel vervangen door een polycarbonaatplaat. Dit doorbreekt de lange monotone gevels en zorgt voor een speels element in de gevel enerzijds en een alternatieve vorm van verlichten van de grote hallen anderzijds. Het kantoor werd voor het magazijn geplaatst. Vanuit het kantoor is er een visuele connectie met het magazijn.
Na de metaalafdeling aan de noordzijde van het droogdok, werd met de prefabafdeling aan de zuidzijde van het dok het tweede project gerealiseerd. Met ruimte voor zowel een betoncentrale, een ijzervlechterij, een werkplaats voor de fabricatie van prefab betonelementen, een grote stockagezone en uiteraard ook een kantoorgebouw met testruimtes (kwaliteit, verhoudingen, kleur…). De stockage van de afgewerkte prefabelementen bevindt zich in het verlengde van de productiehal zodat alle manipulaties van de stukken met rolbruggen kunnen gebeuren. De prefab elementen worden op afroep naar de werf getransporteerd. Om de betoncentrale te bevoorraden kan er op de steiger een schip aanmeren met grondstoffen (zand, grind, cement), welke via een transportband tot in de silo’s worden gebracht. Hiervoor werd de bestaande aanlegsteiger van de Boelwerf gerenoveerd. Aan de noordzijde van de productiehal bevindt zich het kantoorgedeelte met op het gelijkvloers een refter, omkleedruimtes, sanitair en technische ruimtes. Op niveau +1 is de tekenafdeling en de kantoren, vergaderzaal en lunchruimte voor de projectleiders gesitueerd. Een nauwe link met de productiehal wordt door ramen tussen kantoor en hal gegarandeerd. Zo kan het productieproces steeds opgevolgd worden vanuit de kantoren. De productiehal wordt (identiek aan de metaalafdeling) afgewerkt met een betonnen plint tot op 2,60 m hoogte en sandwichpanelen bovenaan. Het kantoor is volledig in prefabbetonpanelen afgewerkt uit eigen productie van firma Cordeel. Er wordt gekozen voor een licht grijze tint, in contrast met de antracietkleurige metaalafdeling. Elk gebouw krijgt zo zijn eigen identiteit binnen de site.