-
Opdrachtgever(s)PSR Brownfield Developers
-
BouwplaatsWilrijk
-
ProjectarchitectMelissa Janssens
-
ArchitectenteamLuc Reyn
-
Partner(s)Avantgarden
-
Jaar2020-
-
StatusOntwerp
PSR en Binst Architects zullen samen met stad Antwerpen de vroegere Gedimat site gelegen aan de Boekstraat en Pater De Dekenstraat te Wilrijk ontwikkelen tot een aangename en kwalitatieve woonbuurt.
Hoofddoelstelling van het masterplan is de omvorming van een achtergelegen verhard ontoegankelijk privaat binnengebied naar een kindvriendelijk transparant en doorwaadbaar woongebied. In de aanliggende straten komen 2 doorgangen van 7 m breed en 4 m hoog die het woonerf zichtbaar maken. De auto wordt ondergeschikt gemaakt aan langzaam verkeer en verdwijnt direct onder de grond. De voetganger en fietser krijgen een mooie loper naar het binnengebied. Achter de toegangen opent zich een groen interieur van een bouwblok met overdekte fietsstallingen. Aan de straat naast en boven de doorgangen worden compacte meergezinswoningen voorzien. Er wordt in appartementen gewoond zowel aan de straatzijde als aan de hofzijde.
Er is een woonerf ontworpen met open view in 3 richtingen. Naast de verbinding van het woonerf met Boekstraat en Pater De Dekenstraat blijft een derde verbinding steeds mogelijk direct naar de Bist.
In het binnengebied is een slimme compositie gemaakt van grondgebonden tweelaagse eengezinswoningen met tuin. De woonlinten worden i.f.v. de contour van het perceel opgeknipt in meerdere stukken resulterend in woonvariatie. De geknipte woonlinten worden verbonden met een soort van scharnierwoningen ertussen. Het zijn de villa’s tussen de rijtjeswoningen en vullen zo de knikken in het woonlint. Op de koppen van beide woonlinten komen geheel of gedeeltelijk éénlaagse kopwoningen.
Het BKP legt doorzontypes op met leefruimte en grote ramen zijde woonerf. Het project toont hoe groepswoningbouw in staat is individualiteit en collectiviteit beter in evenwicht te brengen door meer aandacht voor de collectieve elementen. Door een overzichtelijke ondergrondse parkeerstraat. Door collectieve fietsluifels als afwerking van tuinmuren. Door trappen van de appartementen als ontmoetingsruimten aan de gevel met uitzicht op de straat. Door upgrade van een woonstraat naar een groen collectief woonerf. Door het voorzien van een polyvalente ruimte bruikbaar als gemeenschapsruimte.
Tot slot wordt in het centrum van het woonerf een co-living van 3 bijzondere rijwoningen geïntroduceerd. Hun gebouw drijft letterlijk in het groene woonerf. Het geknikte alzijdige volume geeft vorm aan het concept van living apart together.
Inpassing van de meergezinswoningen in een omgeving met vooral eengezinswoningen wordt bereikt door schaalverkleining waarbij het brede volume zichtbaar in 2 wordt geknipt met de traphal ertussen.
Het binnengebied wordt autovrij en beschikbaar voor voetgangers en fietsers. Het project voorziet 135 fietsstalplaatsen, waarvan 75% bovengronds. Niet autogerichte mobiliteits-mentaliteit staat voorop.
Het landschapsconcept zet maximaal in op een groene inrichting.
De voortuinzones worden homogeen ontworpen, zodat het collectieve gevoel van het landschap voelbaar wordt tot aan de gevelplint. De hydrologische structuur zet maximaal in op het binnen de projectzone houden van hemelwater, waar het kan infiltreren in de ondergrond en beschikbaar wordt voor de omliggende vegetatie/ bomen, wat een groen, kwalitatief en duurzaam landschap ten goede komt.
Het centrum wordt ontworpen als levend landschap met ruimtes voor verblijven en recreatie in samenhang met de gemeenschapsruimte.
Rondom het gebied wordt een groene mantel gecreëerd met gemengde hagen, meerstammige bomen en struikvormen.




