-
Opdrachtgever(s)Umicore Precious Metals Refining
-
BouwplaatsAntwerpen
-
ProjectarchitectEdwin Remmerie
-
HoofdaannemerVooruitzicht
-
Competitie2010
-
Jaar2010-2011
-
StatusGerealiseerd
-
FotografieBINST ARCHITECTS
-
Gerelateerde projecten
Het verhaal van de vele waardevolle objecten die het Zilvermuseum tentoonstelt begint met datgene wat meestal waardeloos lijkt, namelijk afval. In plaats van afgedankte objecten weg te gooien of te verbranden, worden ze beschouwd als erts dat grondstoffen bevat. Waar die grondstoffen vroeger diep onder de grond moesten worden ontgonnen, kan ‘urban mining’ vandaag hetzelfde resultaat behalen door een clean en hoogtechnologisch procedé. Het zilver dat zo wordt herwonnen, kan worden bewerkt tot een van de vele objecten in de collectie van het Zilvermuseum.
In het ontwerp voor het MAS van Neutelings Riedijk zijn de vier paviljoenen zo transparant mogelijk gehouden. Het concept van Binst Architects behoudt en versterkt deze transparantie door de diverse stukken te groeperen in een aantal langwerpige vitrines, die parallel aan de huidige zichtlijnen worden geplaatst.
De tentoonstellingsobjecten bevatten niet alleen de stukken van het Zilvermuseum, maar zijn zelf ook opgebouwd uit de grondstof waaruit door Umicore zilver wordt gewonnen: e-scrap, elektronisch afval. De relaties tussen grondstof en object, tussen hightech en ambacht en tussen Umicore en het Zilvermuseum, worden op die manier zichtbaar in de opbouw van de tentoonstelling.