Office

 

Luikstraat 7.
Een adres met geschiedenis.
Gebouwd als opslagplaats voor rubber uit Congo, achtereenvolgens parkeergarage, restaurant, discotheek, opnieuw restaurant, en vanaf heden de nieuwe stek voor B brand, B 7 en Binst Architects.

Op deze prachtige locatie tussen Scheldekaaien en gedempte zuiderdokken, omringd door MuHKA, FoMu en Museum voor Schone Kunsten, openen wij vandaag als architecten van morgen onze nieuwe faciliteiten.
Een prikkelende combinatie van state-of-the-art faciliteiten in de voormalige 19e-eeuwse havenbuurt, massieve baksteenarchitectuur tegenover messcherp berekend staal, een resoluut hedendaags concept in een historisch kader. Een ontwerpmatig experiment waarin elke ontwerpmatige mogelijkheid ten volle is onderzocht en uitgebuit.
Een architecturaal visitekaartje.

Enkele strategisch gekozen ingrepen transformeren de originele pakhuistypologie naar een resoluut hedendaagse kantoorsetting. Een slank stalen ‘New-York style’ balkon verleent de authentieke baksteengevel als subtiele hedendaagse toets, een beeld dat nog versterkt wordt door het zwarte voegwerk. Diepe dagkanten verwijzen naar de oorspronkelijke gevelopeningen en kadreren de zichten naar binnen en buiten. Binnenin nieuwe stalen kruiskolommen, bovenop een royale lichtstraat die het daglicht volop laat binnenstromen, onderin een benauwde kelderruimte die werd omgetoverd tot multifunctionele eventspace.

Binnenin een stapeling van vier verschillende sferen, die toch een duidelijke architecturale eenheid uitstralen. Onder het dak een haast sacrale ruimte, tot acht meter hoog, met de koepel boven de originele polenceau-spanten als voornaamste eyecatcher. Daaronder een echte pakhuisverdieping tussen gietijzeren balken en kolommen, zwart geschilderd en gecombineerd met eiken blokparket in kops hout. Op het gelijkvloers baksteengewelven in combinatie met bijna onzichtbare raampartijen. Ondergronds tenslotte een grote open space, volledig gerealiseerd onder het bestaande gebouw met een expressief materiaalpalet: wit-zwarte terrrazzo, messing en spiegelinox. De nodige technieken voor dit alles onzichtbaar geïntegreerd.

Enkele op maat ontworpen ‘specials’ maken het geheel af: de ter plaatse gelaste en gelakte stalen trapsculptuur, de ranke balustrades, de ambachtelijk geproduceerde houten vergadertafel, de messing keukenwand, en zeker ons eigen horecaterras in zwart gebeitst hout voor de deur.

Authenticiteit en innovatie versmelten tot een sterk geheel als resultaat van een bijzonder intense verbouwing. Binst Architects in de Luikstraat 7: een nieuwe naam op een nieuw adres met een hernieuwde ambitie.